Een vroege detectie van een hiv-infectie is erg belangrijk om ernstige klachten en gevolgen te voorkomen. Maar het probleem is dat de symptomen van hiv lastig te herkennen zijn en per persoon verschillen. We zetten de belangrijkste aandachtspunten voor een hiv-infectie op een rijtje.
De eerste symptomen van hiv
De eerste symptomen van hiv lijken op een griepje. Zo kan je last hebben van uitslag op het lichaam, koorts, keelpijn en hoofdpijn. Andere symptomen zijn vermoeidheid, spierpijn, misselijkheid, zweren en gezwollen lymfeklieren. Deze klachten verdwijnen naar loop van tijd ook weer. Ook heeft niet iedereen met een infectie last van hiv symptomen. Dit maakt hiv extra gevaarlijk, omdat je in de tussentijd wel anderen kan besmetten zonder dat je dit zelf weet.
Van hiv-infectie naar aids
In de loop der jaren zal je afweersysteem steeds meer aangetast worden door hiv. Dit kan uiteindelijk uitgroeien tot aids, de derde en laatste fase van een hiv-infectie. Er zijn een aantal fase 3 hiv-symptomen die veel voorkomen:
- Misselijkheid en overgeven
- Diarree en gewichtsverlies
- Chronische vermoeidheid
- Hoest en kortademigheid
- Terugkerende koorts en koude rillingen
- Langdurige zwellingen van de lymfeklieren
- Last van uitslag of zweren
- Geheugenverlies of verwardheid
De tijd tussen een hiv-infectie en aids is verschillend per persoon. Zo kan dit na 2 jaar gebeuren, maar ook pas na 10 jaar.
Voorkomen van hiv: risicofactoren
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hiv loop je niet zomaar op. Huidcontact, insecten, zoenen, speeksel, etenswaren: dit zijn allemaal geen risicofactoren. Hiv wordt in de meeste gevallen overgedragen door onveilige seks, zonder het gebruik van een condoom. Daarnaast kan je hiv ook overdragen via bloed (bloedtransfusies of besmette naalden), of is het mogelijk om hiv door te geven via een zwangerschap of borstvoeding. Behoor je tot een van deze risicogroepen en herken je enkele symptomen? Of twijfel je? Dan is het altijd aan te raden om een hiv-test te doen. Dit kan bij de GGD of de huisarts, of je kiest voor een zelftest.