De gezondheidsrisico’s van rioollucht

Het is niet alleen smerig, maar ook slecht voor je gezondheid. Een verstopt riool of een lekkage van een rioolbuis kan een vieze rioollucht in huis veroorzaken. Het is aan te raden om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Omdat het je leefgenot flink verlaagt. En vooral omdat gassen, vocht en micro-organismen uit het riool vervelende gezondheidsklachten kunnen veroorzaken.

Waarom is rioollucht een gezondheidsrisico?
Een probleem met de riolering kan ertoe leiden dat gevaarlijke gassen en ziekteverwekkende micro-organismen het huis binnenkomen. Dat kan acuut of op langere termijn ernstige problemen voor de menselijke gezondheid opleveren. Het is niet voor niets dan we afval(water) via een gesloten rioolstelsel zo snel mogelijk het huis proberen uit te werken. Vroeger, in de tijd zonder betrouwbare riolering, werden miljoenen mensen ziek door de afvalstoffen die zich in hun woonomgeving ophoopten!

Dit zijn de belangrijkste risico’s van een verstopt of kapot rioleringssysteem.

*Waterstofsulfide of rotte-eierengas (H2S) stinkt enorm, maar is bovendien ook giftig. Een hoge concentratie van H2S in huis kan ernstige ademproblemen veroorzaken. De slijmvliezen worden sterk geïrriteerd. Als dit gas zich voldoende kan ophopen, kan je sneller gaan ademhalen, vocht in de longen krijgen, permanente oogschade oplopen en zelfs bewusteloos raken. Dat is zeer gevaarlijk – want jaarlijks overlijden mensen op plekken waar H2S voorkomt. Vooral gierkelders zijn hierom berucht. Extra riskant is het dat er weinig verschil is tussen een vrij ongevaarlijke en een dodelijke concentratie H2S.

*Methaan (CH4) of moerasgas zorgt voor een algemeen gevoel van malaise: je wordt misselijk, krijgt hoofdpijn, voelt je zwak en wordt duizelig. Ook voor methaan geldt dat het in hoge concentraties kan zorgen voor flauwvallen, bewusteloosheid en overlijden. Het gas is bovendien niet zo duidelijk te ruiken als waterstofsulfide.

*Bacteriën. Deze micro-organismen vermenigvuldigen zich snel in afval en afvalwater. Als ze het huis binnenkomen, kan dat allerhande risico’s opleveren. Bacteriën uit het riool kunnen gevaarlijke infecties veroorzaken als ze het lichaam binnenkomen. In contact met voedsel kan er voedselvergiftiging optreden. En menselijke pathogenen (ziekteverwekkers) kunnen je besmetten met een brede reeks ziektes.

*Schimmels. Schimmels uit het riool kunnen je ziek maken. Hun microscopische sporen zweven binnenshuis door de lucht. In ons lichaam veroorzaken ademklachten zoals astma of schimmelinfecties van de huid en slijmvliezen. Op andere plekken kunnen ze uitgroeien tot schimmelkolonies, die elke dag miljoenen sporen de lucht in sturen.

Hoe ontstaat een rioollucht in huis?
De zware, weeïge rottingsgeur uit een kapot riool is onmiskenbaar – als je hem één keer hebt geroken, blijf hij letterlijk in je geheugen hangen. Er is bijna geen andere mogelijke oorzaak dan het riool. Het kan lastiger worden om er achter te komen waar de stank precies vandaan komt. Je kan letterlijk je neus moeten gebruiken om de stank te achterhalen.

Dit zijn een paar van de meest voorkomende bronnen van ellende:

*Lekkage. Een lekkage in de WC, de badkamer of de keuken kan optreden als een afvoerbuis binnen je huis scheurt, breekt of doorroest. Of als twee buizen niet (meer) goed op elkaar aansluiten.

*Problemen met de zwanenhals. De zwanenhals of sifon van leidingen dient vol te staan met water, waardoor rioolstank het huis niet kan binnenkomen. Een gebarsten, verstopte of opgedroogde sifon voert zijn taak niet langer uit.

*Verstopte afvoerbuizen. Bij een blokkade in de afvoerbuis wordt afval(water) niet meer afgevoerd, waardoor de stank zich binnenshuis opbouwt. Een loodgieter in Groningen kan dit probleem gelukkig verhelpen.

*Verstopt riool. Dit is een groot probleem – de rioolleidingen buitenshuis zijn verstopt of beschadigd, en voeren het afval niet meer (goed) af, waardoor het blijft staan en rot. Als het riool verstopt is, hebben je buren meestal ook klachten en kunnen jullie samen een oplossing zoeken.