Goede ventilatie is van groot belang

Wonen in Nederland is mooi. Het is de droom van menig een die werkelijkheid geworden is. Het is soms een keus, soms is het je lot, maar een om trots op te zijn. Naarmate je groeit richting volwassenheid, raak je met de realiteit en de feiten geconfronteerd en trek je voorzichtig de conclusie dat er zoals in elke andere woonomgeving ook flink wat uitdagingen zijn. Denk maar aan de vocht- en ventilatieproblematiek waar we nationaal mee te kampen hebben. Om een duurzaam en kwalitatief woon- en leef genot te hebben, is het belangrijk om goed in te zoomen op de problemen waar menige eigenaar of huurder van een woning of pand op lang of kort termijn mee te maken kan krijgen. Het is belangrijk om goed je onderzoek te doen en dit bij de wortel aan te pakken. Zo ben je verzekerd van een prettige toekomst in huiselijke omstandigheid.

Het is natuurlijk belangrijk om eerst even de wijze te bespreken waarop het vocht je woning kan binnen dringen. Hier wordt er een onderverdeling gemaakt in de invloeden van buiten af (extern) en de invloeden die binnenshuis spelen (de interne invloeden). Beginnende met het laatste, kan gezegd worden dat de grootste oorzaak met condensatie te maken heeft. Dagelijks wordt in een normaal huishouden minimaal tien liter aan water gebruikt. Denk maar aan de keuken en het bad. Maar ook door het in- en uitademen zelf. Hierdoor ontstaat er veel vochtontwikkeling in je woning, met de concentratie in de keuken en de badkamer. Hier is dit dan ook het meest zichtbaar. Je zult daarom voldoende moeten ventileren. Vocht zorgt niet alleen voor een muffe geur maar ook voor schimmelvorming, wat gevaarlijk is voor je gezondheid. Ook kun je behang of kunnen je meubels hierdoor vernietigd raken.

Ook de externe factoren spelen een rol bij het krijgen van vocht in je woning. Denk daarbij aan optrekkend vocht dat vanuit de grond je kelder bereikt en zo ook zijn weg naar boven baant. Daarnaast kunnen ook de weersomstandigheden zoals de regen een rol spelen. Via de naden wordt het vocht door de muren opgenomen en dit slaat door naar binnen. Hierdoor is de condensatie aan de binnenzijde van de wand zichtbaar. Al deze factoren zorgen ervoor dat het vochtigheidsgehalte binnen je woning hoger ligt, waardoor diverse problemen kunnen optreden.

Ventilatie mogelijkheden


Natuurlijk zijn er methoden om voor ventilatie te zorgen. Hierdoor zorg je ervoor dat je het vochtgehalte tot een minimum beperkt waardoor deze niet schadelijk voor je is. Ook zorg je voor een aanzienlijk frisse geur in huis en loop je minderschade aan bijvoorbeeld je meubels op.

De ramen open doen: Ten eerste is het belangrijk om regelmatig de ramen van je woning open te doen. Gedurende dertig minuten per dag is reeds voldoende om genoeg condens te doen ontsnappen.

Ventilatieroosters plaatsen: Maar dan heb je de iets wat moeilijkere plekken zoals de kelder. Door het plaatsen van ventilatieroosters op de deuren, muren en ramen te plaatsen kun je de kelder verluchten. Natuurlijke lucht baant op deze manier zijn weg naar binnen. Ventilatieroosters zijn niet duur in aanschaf en dus bereikbaar voor menig een.

Ventilatiesysteem aanschaffen: Ook kun je ventilatorsystemen aanschaffen. Deze worden op strategische plekken geïnstalleerd en zorgen ervoor dat de vochtige lucht uit je woning wordt afgevoerd. Hierdoor neemt het gehalte aan vocht in de ruimte aanzienlijk af. De systemen worden aangeschaft aan de hand van de grootte van de ruimte waar zo’n ventilatiesysteem nodig is. Ventilatiesystemen zijn vooral op plekken waar er geen rooster geplaatst kan worden, ideaal. Echter, zijn die op he gebied van aanschaf iets wat prijziger. Je zult er dus een gedegen spaarplan voor op na moeten houden.