Heb jij een verslaving? Zo kom je ervan af

Wanneer je een verslaving hebt kan dit uiteindelijk ervoor zorgen dat je in veel problemen raakt. Als je dit wilt voorkomen is het slim om te proberen zo snel mogelijk van je verslaving af te komen. Dit kun je dan uiteindelijk ook weer op verschillende manieren aanpakken. Het verschilt per persoon wat goed werkt en wat minder werkt. Hier lees je een aantal manieren die je zou kunnen proberen.

Probeer zelf een verschil te maken

Wanneer je gaat afkicken is het belangrijk dat je zelf echt graag wilt. Als dit niet het geval is zul je merken dat het een heel stuk moeilijker is. Zelf moet je heel veel doorzettingsvermogen hebben om uiteindelijk van die verslaving af te komen. Je kunt beginnen met het zelf proberen. Er zijn twee manieren die je zou kunnen doen. Je kunt beginnen met het afbouwen van je verslaving. Voor sommige werkt het het beste om steeds iets minder te doen. Op die manier zorg je ervoor dat je liggen langzaam steeds minder nodig heeft van een stof. Je zult merken dat dit fysiek gezien minder zwaar is als rigoureus in een keer stoppen. Wel is dit vaak mentaal zwaarder, omdat je er constant mee in aanraking blijft en je dan heel snel in de verleiding kan raken om het alsnog even te doen. Als je ervoor kies om rigoureus in een keer te stoppen zul je merken dat dit voor je lijf heel zwaar is. Er is een grote kans dat je er de eerste dagen ook echt ziek van bent. Wanneer je lijf dan clean is, is het belangrijk dat je dit ook doorzet. Het slimst is om ook niet meer te kopen waar je verslaafd aan was. Als het niet in je buurt is, is het ook minder verleidelijk om het toch te doen.

Zoek professionele hulp om je te helpen

Als je merkt dat je het moeilijk vindt om helemaal zelf de discipline te vinden om niets meer te doen, is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen. Neem contact op met iemand die je hier mee kan helpen. Ook is het fijn om dat te hebben zodat er dan iemand is om op terug te vallen, als het dan slecht gaat kun je die bellen en helpt hij je er weer doorheen. Als dat niet voldoende is kun je ook naar een afkickkliniek gaan. Dit is vaak heel heftig, maar iedereen daar weet wel hoe ze jou het beste kunnen helpen.

Vraag mensen om je heen om je te ondersteunen

Wat ook altijd goed is om te doen is mensen in je omgeving op de hoogte te stellen dat je probeert af te kicken. Zij zouden je dan kunnen ondersteunen als je het zwaar hebt. Ook kunnen ze je dan niet in de verleiding brengen. Stel je bent aan het afkicken alcohol, helpt het als niemand in je omgeving gaat drinken als jij erbij bent. Dit zorgt ervoor dat jij in iedere geval op dat moment niet perse in de verleiding raakt.