5 redenen om nu een reanimatiecursus te volgen

Wist je dat een plotselinge hartstilstand één van de belangrijkste doodsoorzaken is in Nederland? Helaas krijgen mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis vaak geen reanimatie van een omstander. En dat vermindert hun overlevingskansen aanzienlijk.

Reanimatie is gemakkelijk te leren en wordt elk jaar aan duizenden mensen geleerd. Twijfel je nog? Hieronder vijf goede redenen om nu een reanimatiecursus te volgen:

  1. Reanimatie redt levens. Jaarlijks worden in Nederland ruim 15.000 mensen getroffen door een hartstilstand. Plotselinge hartstilstand ontstaat wanneer een ritme probleem optreedt en het hart niet langer in staat is bloed effectief naar de rest van het lichaam te pompen. Je ziet misschien dat een persoon plotseling instort, het bewustzijn verliest en stopt met ademen. Hoe langer er geen bloedcirculatie in het lichaam is, hoe kleiner de overlevingskans. Door te reanimeren help je het bloed van de persoon te circuleren totdat een ambulance arriveert en meer geavanceerde hulpmiddelen kunnen worden gebruikt. De kans op het overleven van een plotselinge hartstilstand neemt aanzienlijk toe, met meer dan het dubbele, wanneer de reanimatie vroeg wordt gestart.

  2. Er wordt nog niet voldoende gereanimeerd. Wist je dat bij minder dan de helft van alle hartaanvallen buiten het ziekenhuis een reanimatie uitgevoerd wordt door een omstander? Statistieken hebben aangetoond dat slechts 15 tot 30 procent van de mensen die getroffen worden door een plotselinge hartstilstand een reanimatie van omstanders krijgen. Wanneer mensen wordt gevraagd waarom ze geen reanimatie zouden geven, is een heel gebruikelijk antwoord dat ze daarvoor nooit een cursus hebben gehad. Ook zijn er andere zorgen, zoals het beschadigen van de persoon of zichzelf, juridische risico’s of angst voor infecties. Deze nemen vaak af zodra mensen de juiste reanimatietechnieken leren.

  3. Je hoeft geen mond-op-mond-beademing te doen. Een andere reden waarom mensen melden dat ze geen reanimatie uitvoeren, is vanwege zorgen over mond-op-mond beademing. Als je je niet op je gemak voelt over mond-op-mond beademing is het ook goed om alleen een hartmassage te geven. Van reanimaties met alleen borstcompressies is aangetoond dat deze net zo effectief waren voor de meeste volwassenen die een plotselinge hartstilstand ervaarden.
  4. Reanimatie zonder mond-op-mond-beademing is eenvoudig te leren. Als je alleen borstcompressies wilt uitvoeren, plaats je je hand gespreid op het midden van de borst van het slachtoffer. Plaats je andere hand bovenop de eerste en vouw de vingers van je bovenste hand ineen met de onderste. Druk de borstkas ongeveer 4 centimeter in en laat los. Herhaal dit met zo’n 100 keer per minuut. Stop niet met de reanimatie totdat er hulpdiensten ter plaatse zijn. Recente studies hebben aangetoond dat mensen een betere overlevingskans met een normale hersenfunctie hebben wanneer de reanimatie wordt voortgezet tot 38 minuten of langer. Borstcompressies zijn goed te leren door middel van een reanimatiecursus. Deze worden door het hele land georganiseerd. Het doel is om de leermethode te vinden die het beste bij je past, zodat je je zelfverzekerd voelt als je in een situatie komt waarin je een leven kunt redden!

5. De meeste hartstilstanden komen thuis voor. Meer dan 85 procent van de hartstilstanden vindt thuis plaats. Er zijn regelmatig verhalen te horen van patiënten over hoe hun leven werd gered vanwege reanimatie door een partner, vriend of omstander. Het blijkt dat reanimatiecursussen meer levens kunnen redden. Dus neem de uitdaging aan!