Wat is tandplak en hoe voorkom ik het?

Tandplak is een plakkerig, kleurloos laagje dat automatisch op het tandoppervlak en tussen de groeven van de kiezen gevormd wordt. Het wordt ook wel ‘tandplaque’ of gewoon ‘plaque’ genoemd. Het geeft een vreemd, ruw gevoel aan de tanden. Maar hoe ontstaat het eigenlijk? En nog belangrijker: hoe voorkom je het?

Hoe ontstaat tandplak?

Er zijn vier dingen nodig om tandplak te ontwikkelen: bacteriën, koolhydraten, etensresten en speeksel. Bacteriën zitten standaard in de mond. Schrik niet, dit zijn natuurlijke bacteriën die daar horen. Nadat je bepaald voedsel met koolhydraten gegeten hebt, bundelen deze koolhydraten zich met de bacteriën om zuur aan te maken. Dit wordt gecombineerd met oude etensresten en speeksel, et voila: er ontstaat een kleverige en ietwat harde substantie, genaamd tandplak.

Waarom is tandplak slecht?

Wanneer het gebit onvoldoende gereinigd wordt, kan tandplak grotere problemen veroorzaken. De zuren uit de tandplak kunnen zich op den duur namelijk door het tandglazuur heen eten, wat gaatjes veroorzaakt. Indien de tandplak zich vervolgens ontwikkelt op de tandwortels onder het tandvlees, kan de tand uitvallen door rotting. Let wel: dit is een doemscenario dat zich alleen voordoet wanneer je veel te laat aan de bel trekt. Ook is het mogelijk dat tandplak het tandvlees gaan irriteren, wat leidt tot zwellingen, bloedingen en infecties. Tot slot zou tandplak zich kunnen ontwikkelen tot tandsteen wanneer het niet weggepoetst wordt. Tandsteen is een hardnekkig goedje dat er door de tandarts af moet worden geschraapt.

Hoe voorkom ik tandplak?

Wanneer je het gebit goed onderhoudt, is er weinig aan de hand. Dit houdt in dat je 2 keer per dag de tanden poetst en 1 keer per dag flost. Ook kan het helpen om minder suikers en koolhydraten te eten, aangezien deze de aanmaak van tandplak versnellen. Daarnaast is het belangrijk om ieder half jaar naar de tandarts te gaan. De tandarts kan dan eventuele aanwezige tandplak en tandsteen verwijderen.

Hieronder hebben wij een aantal tandartspraktijken opgesomd die je zou kunnen bezoeken:

Tandartspraktijken Noord-Holland

Tandartspraktijken Utrecht

Tandartspraktijken Zuid-Holland

Tandartspraktijken Noord-Brabant