De verschillen tussen gezondheidsproducten en geneesmiddelen

Geneesmiddelen en gezondheidsproducten kunnen erg op elkaar lijken wanneer je ze ziet staan in een winkel of webshop. Toch zit er een groot verschil tussen beide termen. We vertellen je in deze blog alles over de verschillen tussen gezondheidsproducten en geneesmiddelen.

Gezondheidsproducten versus geneesmiddelen

De wettelijke definitie van geneesmiddelen is opgenomen in de Geneesmiddelenwet: “Een substantie of samenstel van substanties die bestemd zijn voor het genezen, lenigen, of voorkomen van enige aandoening, ziekte, ziekteverschijnsel, pijn, verwonding of gebrek bij de mens”. Alleen een geneesmiddel mag medische claims doen. Gezondheidsproducten hebben als doel het bevorderen of instandhouden van een goede gezondheid. Gezondheidsproducten vallen daarmee onder de Warenwet, niet onder de Geneesmiddelenwet. Beide middelen kennen wel vergelijkbare vormen (tablet, zalf, drankje, poeder) en hebben vaak ook een vergelijkbaar farmaceutisch uiterlijk. Het grote verschil zit dus in het primaire doel en de claims die beide middelen mogen doen.

Welke gezondheidsproducten zijn er?

Er zijn veel verschillende producten op de markt ter ondersteuning van de gezondheid. Soms heeft het lichaam net iets extra’s nodig om de gezondheid te boosten. Dit kan zijn om de irritatie van een insectenbeet te verminderen, de last van een verkoudheid draagbaarder te maken, of om een blessure aan te pakken. Gezondheidsproducten zijn in te delen in diverse categorieën, denk bijvoorbeeld aan:

  • Gewrichten & spieren
  • Luchtwegen
  • Huid
  • Spijsvertering
  • Zwangerschap
  • Wondverzorging

Onder deze categorieën vallen dan weer duizenden verschillende producten. Van homeopathische hoestsiroop en crème voor gewrichten tot voedingssupplementen en oogdruppels.

Wanneer kies ik voor een gezondheidsproduct, wanneer voor een geneesmiddel?

Maar wanneer kies je nu voor welk middel? Zowel bij gezondheidsproducten als geneesmiddelen is het altijd aan te raden om advies te vragen. Vaak is de ernst van klachten lastig in te schatten. Gaat het om een onschuldige spierpijn gaat, of om een serieuze ontsteking die behandeld moet worden? Neem bij twijfel dus altijd contact op met een arts, apotheek of gezondheidswinkel.