Wat doet een acupuncturist?

Een acupuncturist, is een therapeut met kennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde die naalden gebruikt op specifieke punten, wat wij “acupunctuurpunten” noemen, voor diverse behandelingen.

Hoewel veel mensen bang zijn voor naalden, gaat het hier om een pijnloze techniek. De patiënt kan een lichte druk voelen bij het inbrengen. Om een succesvol beroepsbeoefenaar te zijn, moet de acupuncturist empathie voor anderen tonen, veel met de patiënt praten, de oorzaken die tot het probleem hebben geleid onderzoeken en alert blijven op de progressie tijdens de behandeling. Vaak kun je tussen 3 tot 6 afspraken al een verbetering merken van je klachten.

Wat de ene acupuncturist onderscheidt van de andere is toewijding en roeping. De toenemende acceptatie en de voortdurende zoektocht van patiënten naar alternatieve geneeswijzen dragen hier aan bij. Hier zien we zeker een groei in de afgelopen jaren.

Cosmetische acupunctuur

Deze vorm van acupunctuur richt zich op het verlichten van rimpels, striae, cellulitis. Hierdor wordt acupunctuur niet langer alleen gezien als een behandelmethode bij ziekten en pijnbestrijding.

De behandeling van zwaarlijvigheid door acupunctuur is een ander specialisme waar veel vraag naar is. Het heeft uitstekende resultaten opgeleverd, aangezien de acupuncturist helpt om af te vallen. En draagt zo bij aan de verbetering van de levenskwaliteit van de patiënt.

Een andere belangrijke behandeling die steeds meer aandacht krijgt is de verbetering van je slaap, want slapeloosheid is een van de ernstigste stressfactoren van de hedendaagse samenleving.

Het belang van de acupuncturist in de maatschappij

De opdracht van de acupuncturist gaat vaak verder dan de behandeling zelf. Waarbij de kennis van de Traditionele Chinese Geneeskunde vaak goed van past komt. En de wijsheid ons leert dat evenwicht en harmonie berusten op bewuste en ware keuzes en nooit op fantasieën of mystiek. Zo kan het ook zo zijn dat je kruiden krijgt voorgeschreven naast de acupunctuur sessies.