Wat kost een uitvaart?

‘Wat kost een uitvaart?’  Het is waarschijnlijk niet het eerste wat waar je aan denkt als een geliefde overlijdt. Je hebt inmiddels met heel wat verdriet te maken. Het overlijden en de uitvaart zelf zijn nu het eerste waar je je mee bezighoudt. De rekening komt later wel. Maar als die dan komt, is het wel even schrikken, want een uitvaart is – hoe sober je het ook houdt- nooit goedkoop. Daarom is het een redelijk vraag om te stellen. Het belangrijkste om te beseffen is dat bepaalde kosten onvermijdelijk zijn, maar dat je alsnog een en ander in de hand hebt.  Ga maar na: een koffietafel voor na de uitvaart voor tien man, of voor driehonderd? Dat maakt een behoorlijk verschil.

Wat kost een uitvaart? Stel vooral de vraag: wat wilde de overledene?
Wat kost een uitvaart?’ is geen vraag die makkelijk te beantwoorden is. Vanwege talloze factoren zal de rekening meer of minder hoog uitvallen. Je kan dus bedenken wat je je kan veroorloven en hoe je vervolgens (als dat nodig is) ergens op bespaart. Dat kan een lastige beslissing zijn. Het kan dan een fijne houvast zijn om centraal te stellen wat de overledene te kennen heeft gegeven. “Als ik sterf, dan wil ik geen koffietafel. Ze moesten maar een bakkie komen doen toen ik nog leefde.”  “Als ik sterf, is het hele dorp welkom bij de koffietafel.” Zulke uitspraken hebben niet meteen een duidelijk prijskaartje, maar dan weet je wel dat als het nodig is, je weet of je op de koffietafel kan bezuinigen of die juist met rust moet laten. 

Wat kost een uitvaart? Algemene richtlijnen
Zoals vastgesteld kan je de vraag ‘Wat kost een uitvaart?’ niet makkelijk te beantwoorden. Er zijn echter wel wat globale richtlijnen. Je betaalt ongeveer 1500 tot 2000 euro voor alles wat hoe dan ook moet gebeuren: een kist, het transport naar het kerkhof, het aangeven van overlijden, etc.  Als je een ‘gemiddelde’ uitvaart wil, met een rouwtransport een aula naar afloop en een openbaring en  een graf, moet je rekening houden met 7000 tot 8000 euro. 

Op de site van Uitvaartverzekeringwijzer lees je meer over het regelen van uitvaarten.