Diëtist(e): Waar kan deze je mee helpen?

In de teksten geschreven in oud Griekenland van Hippocrates, Plato en Homer kunnen we de eerste stappen van de geschiedenis van diëtisten vinden. En ook al was voeding belangrijk voor mensen, werd er pas in de negentiende eeuw grotere stappen vooruit gezet in het onderzoeken van de relatie tussen eten en gezondheid. Ironisch genoeg kregen de diëtisten vooral in de tweede Wereldoorlog (waar veel dood en verderf gezaaid werd) een belangrijke rol, omdat al de Militaire machten konden zien hoe belangrijk voeding was voor hun soldaten.

Vandaag de dag behoort een diëtist(e) in Nederland tot de paramedische beroepen. Hij of zij is een specialist op het gebied van voeding. Vooral de relatie van voeding tot verschillende ziektes is heel belangrijk.

De titel “diëtist” is in Nederland beschermd. Alleen personen die een erkend diploma “Voeding & Diëtetiek” hebben mogen zich zo noemen. Dit is een HBO opleiding. Alle diëtisten staan ingeschreven in een openbaar register, dat Kwaliteitsregister Paramedici ( KP) genoemd wordt.

Op het Internet bestaan ook veel mensen die voedingsadvies geven, denk bijvoorbeeld aan gezondheidscoaches of voedingskundigen. Voor deze titels hoef je niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen, iedereen kan zich zo noemen. Maar hierdoor ben je niet zeker of iemand echt deskundig is op het gebied van voeding.

Een diëtist Helmond kan helpen bij het aankomen of het verliezen van gewicht. Op basis van informatie die je aan hem doorgeeft kan hij jou helpen in het bereiken van jouw doelen. Het is belangrijk om hem alle informatie correct te geven, als je veel alcohol drinkt of rookt is dat belangrijk te weten.
Ze kunnen ook voedingsadvies geven aan mensen die ziek zijn. Bij bepaalde ziektes is het nodig een andere soort voeding als normaal te gebruiken, en hier kan een diëtist heel goed helpen. Ook bij zwangerschappen en voedselallergie is vaak een diëtist nodig.

Topsporters hebben vaak een persoonlijke diëtist. Deze moet ervoor zorgen dat elke dag de perfecte aantal van vitaminen, eiwitten en zo voorts in het menu zijn. De verschillen tussen topsporters zijn zo klein dat een gezonde eetgewoonte het verschil kan zijn tussen de eerste en tweede plek.
Een diëtist kun je het makkelijkst vinden in een gezondheidscentrum, ziekenhuis of in een eigen praktijk. Als je heen wilt gaan met medische klachten kun jij je het best laten doorverwijzen door jouw huisarts.

Als je klachten hebt die van jouw voeding voorkomen is het zeker aangeraden om een diëtiste Eindhoven te benaderen, zij kan advies geven over gezonde eetgewoonten.