Vegan eten? Is dat gezond?

Het aantal mensen dat begint met een vegan lifesyle neemt steeds meer toe en met steeds meer shockerende documentaires over de negatieve kanten van dierlijke producten, groeit de belangstelling onder steeds meer mensen. De een vindt het complete onzin en de ander gaat er graag in mee en laat de hamburger bij de Macdonalds voortaan voor lief. Maar wat is nou verstandig? Volgens de een schaadden we onze eigen gezondheid met dierlijke producten en de ander beweert dat wij dierlijke producten nodig hebben voor ons gezonde bestaan. Wat is nou waar? Allereerst wat redenen waarom we vegan zouden moeten gaan eten.

Dieren

Veel veganisten zijn duidelijk tegen een wrede systeem waarin dieren worden behandeld als een gevoelloos productiemiddel. Ondanks dat er scharreleieren en bio vlees is, heeft het gemiddelde dier in de veeteeltindustrie niet een al te groot welzijn. Dieren zitten opgesloten bij elkaar en worden binnen een paar dagen weggehaald bij hun moeder om te zorgen voor een zo optimaal mogelijke productie efficiëntie. De eerste reden zou dus het dierenwelzijn kunnen zijn.

Milieu

Inmiddels is steeds meer bekend dat veeteelt een van de grootste milieu vervuilende bronnen ter wereld is. Voor het produceren van vlees worden duizenden hectare regenwoud gekapt om deze dieren te laten grazen, om uiteindelijk een klein stukje vlees te produceren op het bord van de westerse mensen. Wat als we al dat graan dat verbouwd wordt voor die koeien zouden produceren voor ons eigen soort. Kunnen we hongersnood in arme landen dan wellicht tegen gaan? Daarnaast is veehouderij verantwoordelijk voor een grote uitstoot van broeigassen zoals CO2 en methaan. Bovendien qua watergebruik staat 2 weken douchen gelijk aan 1 hamburger. Zo zijn er nog een aantal redenen. Door veganisme draag je dus bij aan een schonere planeet.

Gezondheid

Nu misschien wel het meeste punt van kritiek. Is het gezond? Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een plantaardig dieet bijdraagt aan lagere gezondheidsrisico’s. Zo zou de kans op bepaalde kankers, diabetisch en andere ernstige ziektes verkleind worden. Maar hebben we dierlijke producten niet nodig om energiek te blijven? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat welke voedingsmiddelen wij nodig hebben en welke niet wij moeten kijken naar de voedingstoffen die erin zitten. Als jij van alle voedingstoffen genoeg binnenkrijgt, maakt het in principe niet uit uit welk product jij die voedingstoffen haalt. Vegan eten kan dus heel gezond zijn mits je bezig bent om bewust vervangers te zoeken voor dierlijke producten om de voedingstoffen die je dan mist toch binnen te krijgen. Vaak blijkt dat mensen die vegan eten toch gezonder zijn, omdat zij veel meer groente en andere gezonde voedingsmiddelen moeten eten om dierlijke producten te vervangen. En de gemiddelde mens eet toch veel te weinig groente. Alleen vitamine B12 kunnen veganisten niet vervangen. Dit is alleen te vinden in dierlijke producten. Dit is toch een belangrijke vitamine. Deze zou je dus bij moeten slikken in capsules. Deze kun je kopen bij meerdere drogisterijen, zoals voordeel drogisterij.