Waarom biologisch?

Biologisch eten, wie doet dit tegenwoordig nog niet? Dit soort voedsel wordt de laatste jaren steeds populairder. Maar waarom kiest men steeds meer voor de biologische variant, terwijl dit vaak juist een stuk duurder is?
Biologisch is gezond
Eén van de grootste, of misschien wel de grootste reden, dat mensen voor biologisch kiezen is omdat het gezonder is dan de meeste alternatieve producten. Zo wordt bij het verbouwen van biologisch groente en fruit geen proceshulpstoffen gebruikt om bijvoorbeeld de structuur van een product te veranderen.

Is biologisch echt zo duurzaam?

Over de kwestie of biologisch echt zo duurzaam is, wordt al jarenlang gediscussieerd. Eén van de redenen voor deze eindeloze discussie is dat de term ‘duurzaam’ veel verschillende definities heeft.
IFOAM (de internationale organisatie voor biologisch voedsel) heeft het ideaal voor biologisch voedsel opgedeeld in vier principes:

  • Gezondheid, bio moet de gezondheid van plant, bodem, mens, dier en de aarde waarborgen.
  • Ecologie, bio moet meewerken aan aan de levende ecologische systemen en kringlopen.
  • Zorg, bio moet met voorzorg en verantwoordelijkheid worden beoefend.
  • Eerlijkheid, bio moet eerlijk zijn tegenover de gemeenschappelijke omgeving en de ontwikkelingsmogelijkheden.

Biologisch vs niet biologisch

Uit onderzoeken die de voedingswaarde van biologische en niet-biologische producten met elkaar vergeleken zijn verschillende resultaten gekomen. Het ene onderzoek zegt dat biologische producten wel gezonder zijn terwijl in tegenstelling tot dit uit blijkt uit alternatieve onderzoeken dat er eigenlijk helemaal geen verschil is.
Dit heeft waarschijnlijk te maken met de natuurlijke variatie die bij de voedselbehandeling en het productieproces voorkomt. Maar, het is wel bewezen dat biologische producten meer voedingsstoffen bevatten.
Het gaat hier om antioxidanten en bepaalde micronutriënten, zoals zink, ijzer of vitamine C.

bron: https://www.ahealthylife.nl/biologisch-vs-niet-biologisch-voedsel-wat-is-het-verschil-en-is-het-gezonder/