Waarom een personal trainer?

Je wilt graag afvallen, conditie opbouwen, spiermassa kweken, of gewoon gezonder leven. Je hebt de sportschool de laatste tijd meer geskipt dan bezocht en het wil allemaal maar niet goed lukken. Herken jij jezelf hier in? Dan is een personal trainer misschien wel voor jou weggelegd.
Een personal trainer zal je individueel begeleiden tijdens het trainen om jou gestelde doelen te behalen.

Personal trainer versus diëtist

Een personal trainer en een diëtist worden vaak samen in hetzelfde rijtje genoemd. Terwijl dit eigenlijk toch twee erg verschillende beroepen zijn. Een personal trainer kan je helpen bij het trainen van je lichaam in bijvoorbeeld een sportschool, maar een diëtist ga je daar waarschijnlijk niet vinden.
Een diëtist kan je helpen door een persoonlijk voedingsadvies of dieet op te stellen, een personal trainer doet dit op het gebied van training. Dus eigenlijk is een diëtist een personal trainer op het gebied van voeding.

Wat doet een personal trainer

Een personal trainer begeleid mensen persoonlijk op het gebied van training, voeding, rust en op mentaal gebied.
Een goede personal trainer doet het volgende:

  • Er komt eerst een startgesprek waar je doelen worden bepaald
  • Er komen verschillende instructies op het gebied van training, voeding en rust
  • Je wordt gemeten, gewogen en je vetpercentage wordt bepaald
  • Je krijgt een persoonlijk trainingsschema en voedingsschema
  • De personal trainer traint samen met je afhankelijk van je doel en het pakket wat je neemt variërend van één tot soms zelfs vier keer in de week
  • Je wordt geleerd hoe je de juiste houding aan houdt tijdens de oefeningen.
  • Je krijgt tevens ook uitleg over de verschillende spiergroepen en hoe je deze het beste kan trainen
  • Ook de rust die je moet nemen is erg belangrijk, hier zal de personal trainer ook een aantal dingen over uitleggen
  • De personal trainer zal je op mentaal gebied ook zo gemotiveerd mogelijk proberen te houden

Personal trainer trend

Het gebruik maken van een personal trainer wordt door de jaren heen steeds populairder. De geruchten over dat dit alleen geschikt is voor de rijken beginnen te vervagen en het aanbod aan personal trainers groeit enorm.
De reden voor deze stijging in populariteit is moeilijk vast te stellen, omdat er geen opvallend grote jaarlijkse groei is in het aantal sportschool abonnementen in Nederland.
Wel wordt er een verband gelegd tussen de groeiende vraag voor personal trainers en tv-programma’s zoals I used to be fat en Obese. In deze programma’s worden te dikke mensen succesvol begeleid naar hun doen met behulp van personal trainers. Dit blijkt jongeren erg aan te spreken waardoor zij sneller naar een personal trainer zouden neigen.