Wat is nou gezond?

Wat voor eten is nou echt gezond? Hierover zijn eindeloze discussies gevoerd. De een zegt dat je het beste alleen maar oerproducten kan eten (het Paleo dieet) terwijl we het de kleine kinderen op de basisschool leren dat de schijf van vijf het optimale dieet is.
Maar welk dieet is nou echt de gezondste voedingswijze?

Verschillende diëten

Je hebt vast wel eens op het internet gekeken om te kijken wat nou het beste dieet is om op een verstandige en gezonde manier af te vallen. Mocht je dit wel eens opgezocht hebben, dan is je vast ook wel opgevallen dat er talloze diëten zijn die ontzettend van elkaar verschillen.
Zo heb je bijvoorbeeld het koolhydraatarme dieet waar je ook weer een variant van hebt waarbij je helemaal geen koolhydraten mag eten. Verder heb je ook nog het vegetarische dieet, het veganistische dieet, het eiwitdieet en nog véél meer.

Wat hebben we nodig?

Er zijn zo’n 50 voedingsstoffen bekend die nodig zijn voor alle levensprocessen: eiwitten, vetten, koolhydraten en een groot aantal vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen spelen een essentiële rol bij functies die je nodig hebt om te kunnen leven.
Het lichaam kan zulke stoffen zelf niet of niet genoeg aanmaken waardoor het ontzettend belangrijk is deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Een gezond tussendoortje?

Gezond en ongezond eten is tegenwoordig moeilijk uit elkaar te houden. Vaak wordt er van bepaalde producten gedacht dat ze heel gezond zijn maar ondertussen zitten ze bomvol ongezonde toevoegingen. Neem bijvoorbeeld Sultana’s of andere ‘gezonde tussendoortjes’. In dit zogenaamd verantwoordelijk tussendoortje zit meer dan 30% suiker en is dus eigenlijk gewoon heel ongezond.
Ook bij fruitdrankjes gaan mensen vaak de mist in. Dit waarschijnlijk omdat het allemaal gezond lijkt omdat het van fruit wordt gemaakt. Maar ondertussen zit hier ook nog steeds heel veel suiker in.
Dus check altijd eerst wat er nou daadwerkelijk in je eten zit voor dat je het koopt.
In plaats van een sultana biscuit kan je dus gewoon veel beter een ouderwetse volkoren boterham of bakje yoghurt met fruit nemen.