Reizen in het openbaar vervoer? Dan moet je een mondkapje op

Sinds 1 juni 2020 is het door de overheid verplicht gesteld dat iedereen die met het openbaar vervoer reist een mondkapje op moet. Dat is om goede redenen, want ook al is afstand houden op andere plekken wel gemakkelijk, in het openbaar vervoer is dat nagenoeg onmogelijk. Tegelijkertijd moet het gebruik van het openbaar vervoer worden aangemoedigd, want dat is nog altijd een veel milieuvriendelijkere optie dan zelf de auto pakken. Wil jij ook met het openbaar vervoer reizen, dan heb je dus mondkapjes nodig.

Een niet-medisch mondkapje is voldoende

Voor het openbaar vervoer zijn niet-medische mondkapjes verplicht gesteld. De overheid wil er zo zorg voor dragen dat er geen tekort ontstaat aan medische mondkapjes voor mensen die deze dagelijks nodig hebben. Een niet-medisch mondkapje biedt voldoende bescherming, zo lang iedereen ze op heeft. En dat is in het openbaar vervoer dus zo. Deze mondkapjes kunnen jou niet beschermen tegen besmetting, maar hebben als functie dat je het virus niet kunt overdragen. Heeft iedereen zo’n mondkapje op, dan bescherm je elkaar.

Waar koop je niet-medische mondkapjes?

De mondkapjes die in het openbaar vervoer zijn toegestaan zijn gemakkelijk te krijgen. Ze worden verkocht op het station, bij drogisterijen en online. Het is goed om even te kijken naar de kwaliteit van de kapjes. Ook al hoeven ze niet medisch te zijn en betekent dat dat er geen keurmerken of certificeringen zijn die moeten worden uitgedeeld, kwaliteit is wel belangrijk. Je mondkapje moet goed zitten, je neus, mond en kin bedekken en comfortabel zijn. 

Verschillende soorten mondkapjes

Er zijn twee soorten mondkapjes om uit te kiezen, namelijk stoffen kapjes en wegwerp kapjes. De stoffen mondkapjes kun je wassen en opnieuw gebruiken terwijl de wegwerp kapjes na elk gebruik bij het restafval moeten worden gedaan. In beide gevallen doe je ze maar één keer op. De stoffen mondkapjes neem je in een luchtdicht zakje mee naar huis. Daar was je ze op 60 graden en zonder wasverzachter.  De schone kapjes berg je op in een ander luchtdicht zakje, klaar voor een volgend gebruik.

Zelf een mondkapje maken

Het is ook toegestaan om in plaats van mondkapjes kopen er zelf een te maken. Dat doe je dan het beste met katoen, zoals een oud T-shirt of een zakdoek. De instructies zijn niet moeilijk om te vinden en iedereen die een klein beetje handig is met naald en draad kan deze opvolgen. Een zelfgemaakt mondkapje kan ook gewassen worden en opnieuw worden gebruikt.

Welk mondkapje is het beste voor jou?

Als je niet regelmatig met het openbaar vervoer reist, dan zijn wegwerp mondkapjes mogelijk het beste idee. Koop een pak met 10 of 20 en je hebt er een paar op voorraad. Ga je een aantal dagen per week met het openbaar vervoer naar je werk, dan is het handig om de stoffen mondkapjes te gebruiken of ze zelf te maken. Iemand die dagelijks naar- en van het werk reist met de bus of de trein, heeft wekelijks 10 exemplaren nodig.