Collageen is goed voor hart- en bloedvaten, de gewrichten en onze huid

Collageen

Het lichaam is een complex stelsel bestaande uit organen, spieren en gewrichten, water en hart- en bloedvaten. Om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk functioneert zijn er verschillende bouwstenen waar het lichaam van afhankelijk is. Deze zogenaamde bouwstenen worden voor een deel zelf geproduceerd door processen in het lichaam en voor een groot deel komen deze binnen via onze dagelijkse voeding. Een van de belangrijke bouwstenen zijn eiwitten. Er bestaan nogal een aantal verschillende soorten eiwitten. Een van de eiwitten waar ook wel naar gerefereerd wordt als supereiwit en die zeer veel wordt gebruikt door de positieve invloed op het lichaam, is collageen. Collageen versterkt het bindweefsel in het lichaam en is onder meer zeer belangrijk voor de hart- en bloedvaten, de spieren en gewrichten en voor onze huid.

Uitgelicht: Collageen tabletten, pillen of poeder?

Collageen is cruciaal voor het bindweefsel in het lichaam

Gezond bindweefsel is erg belangrijk voor het lichaam. Bijvoorbeeld voor het gemakkelijk kunnen bewegen en het soepel houden van de gewrichten. Het lichaam maakt de eerste fase van ons leven zelf collageen aan en voorziet zelfs volledig in de nodige behoefte. Vanaf een jaar of 25 neemt deze productie echter langzaam af en in de meeste gevallen produceert het lichaam niet tot nauwelijks collageen vanaf ongeveer 50 jaar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vaak na deze leeftijd verschillende ouderdomsklachten zoals bijvoorbeeld gewrichtspijnen, slijtage en artrose hun intrede doen. Door te letten op gevarieerde collageenrijke voeding en eventueel supplementen, is het mogelijk om dit soort klachten te verminderen en de gewrichten en botten in betere conditie te houden.

Aanbevolen: Collageen producten

Vertraag symptomen van het ouder worden met collageen

Er is in de loop der jaren steeds meer bekend geworden over het menselijk lichaam. We worden daarnaast ook steeds ouder en we leren dan ook steeds meer over ouderdomsverschijnselen. Rimpelvorming is een van de meest bekende zichtbare kenmerken van het ouder worden. Het proces van rimpelvorming is van verschillende factoren afhankelijk en kan beïnvloed worden door zaken als de zon en roken, maar staan ook direct in verband met de hoeveelheid aanwezige collageen in het lichaam. Een rimpelige huid ontbreekt elasticiteit. Door gebruik te maken van producten met collageen kun je dit proces tot op zekere hoogte vertraging. Dit geldt niet alleen voor de huid, maar ook de slechtere conditie van het haar en onder andere de nagels worden versneld door een gebrek aan collageen. In de meeste drogisten en apotheken vind je een uitgebreid assortiment van verschillende supplementen en poeders met collageen.