Fysiotherapie vs. Ergotherapie

Fysiotherapie vs. ergotherapie

Zowel fysiotherapie als ergotherapie zijn gericht op het herstellen van fysieke beweging, het verminderen van pijn en het wegnemen van belemmeringen voor het motorisch functioneren, waardoor mensen hun doelen kunnen bereiken en een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden na één of andere vorm van letsel of trauma. Er is een zekere mate van cross-over tussen de twee disciplines, maar er blijven belangrijke verschillen bestaan.

Over het algemeen hebben mensen fijne motoriek en grove motoriek. Fijne motoriek valt onder ergotherapie en kan bestaan ​​uit het helpen van een patiënt bij het aankleden, het vastmaken van knopen, het strikken van schoenveters of het borstelen van hun haar. Het betreft de fijnere of fijnere bewegingen van kleinere spieren, zoals die in handen en voeten. Deze kunnen worden gezien als zinvolle dagelijkse activiteiten of beroepen, en in combinatie met lichaamsbeweging, verbeteren ze de gezondheid en het welzijn van de patiënt. Hun doel is om de patiënt zo zelfstandig mogelijk te maken na een ongeval of trauma, met activiteiten rondom het dagelijks leven. Een goed voorbeeld zijn oefeningen gerelateerd met handschrift.

Fysiotherapie houdt zich bezig met de grove motoriek van een patiënt, die doorgaans de grotere spieren in uw lichaam zijn. Fysiotherapie werkt om de mobiliteit, het uithoudingsvermogen en de stabiliteit van een patiënt te vergroten. Activiteiten zoals lopen, gooien, tillen, zitten en balanceren vallen allemaal onder fysiotherapie. Deze activiteiten en oefeningen zijn bedoeld om het bewegingsbereik, de kracht, het evenwicht, de coördinatie en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Tip: Fysiotherapie Geldrop – JVDI de Fysioclub Geldrop vestiging Laarstraat

Het volgende grote verschil is tussen herstel en aanpassing. Fysiotherapie is gericht op herstel. Bijvoorbeeld door een patiënt te helpen normaal te lopen na een grote operatie, zoals een heupvervanging. Ergotherapie daarentegen maakt gebruik van aanpassing en houdt zich meer bezig met het aanpassen van de omgeving van de patiënt of het helpen van de patiënt om zijn aanpak aan te passen, ondanks een handicap. Ergotherapie is bedoeld om een ​​patiënt te leren hoe ze het maximale kunnen halen uit wat ze hebben, om een ​​zo normaal mogelijk leven te leiden, terwijl fysiotherapie gericht is op het herstellen of teruggeven van eerdere niveaus van mobiliteit, kracht, enz.

Ergotherapeuten bezoeken vaak huizen en kantoren om patiënten te helpen bij het uitvoeren van gewone ‘beroepsmatige’ taken, variërend van het nemen van een bad tot boodschappen doen. Ze kunnen nieuwe technieken, spelletjes en ‘buiten de gebaande paden’ gebruiken om oplossingen te bieden voor alledaagse problemen.

Uitgelicht: Manuele therapie Helmond – Fysioclub

Ergotherapie omvat geen specifieke oefeningen om een ​​bepaalde spiergroep te versterken; in plaats daarvan richt het zich op beroepsactiviteiten om de patiënt in staat te stellen van een bepaalde activiteit een functioneel onderdeel van zijn dagelijks leven te maken. Een aanvulling op deze benadering kan de fysiotherapeut zijn, die, hoewel hij zich niet bezig houd met problemen zoals het poetsen van tanden na een schouderoperatie, zou werken aan oefeningen om kracht en mobiliteit in de schouderspier op te bouwen.